İçeriğe geç

Kedinin Salyası Neden Akar?

Kedinin Salyası Neden Akar

Kedinin Salyası Neden Akar mırıldandıklarında genellikle salya akıtırlar; bu oldukça normaldir. Bu koşullar altında, salya akması vücudun gevşemesi ve rahatlamasından kaynaklanır. Aşırı endişeli veya korkmuş bir kedinin ağzının köşesinde biraz salya veya köpük görülebilir. Her iki durumda da, bir kedinin salya akması oldukça tipiktir. Bununla birlikte, salya akması zehirlenme, fiziksel ağız travması veya diğer diş sorunlarından da kaynaklanabilir. Basitçe söylemek gerekirse, “Kedinin Salyası Neden Akar” sorusunun birden fazla cevabı vardır.

Kedinin Salyası Neden Akar

Zararsız Kedi Salya Akması

Kediler, vücut kelimeleri unuttukça salya akıtmaya başlar. Özellikle mutlu ve sakin olduklarında, kediler masaj yapıyormuş gibi patilerini açıp kapatmaya başlarlar. Aslında, bu hareket yavruluk yıllarını yansıtır. Yavru kediler, emzirirken sütün akmasını sağlamak için annelerinin karınlarına masaj yaparlar. Kediler ve anneleri bu hareket sayesinde yakınlaşırlar. Bu bağ ömür boyu sürdüğü için, yetişkinlikte patilerine masaj yapmaya başladıklarında da salya akıtırlar. Bu türKedinin Salyası Neden Akar ifadesi olarak düşünülebilir.

Kediler, köpeklerin aksine yiyecek gördüklerinde salya akıtmazlar. Ancak bu durum bazı kedilerde görülebilir ancak oldukça nadirdir. Kediniz yalnızca yiyecek gördüğünde veya kokladığında salya akıtmaya başlarsa endişelenmenize gerek yoktur.

Stres veya korku, kedilerde aşırı salya akmasına neden olan bir diğer faktördür. Bir araç yolculuğu, veterinere gitme veya evde aşırı gürültülü bir ortam, kedilerde aşırı salya akmasına neden olabilir. Kedinizin stres nedeniyle sürekli salya akıttığından şüpheleniyorsanız, veterinerinize gidebilirsiniz. Çünkü bu sürekli durum, kedinin zor bir psikolojik durumda olduğunun göstergesidir.

Sizin İçin Önerilenler:

Kedilerin Ateşi Nasıl Düşer? Belirtileri ve Tedavisi

Kedinin Salyası Neden Akar

Kedilerde Anormal Salya Akmasının Nedenleri

Bir kedinin sürekli salya akıtmasının alışılmadık bir durum olmadığı bilinmektedir. Bazı sağlık sorunları buna neden olabilir. Sağlıklı olsalar bile tüm kediler yılda bir kez rutin veteriner muayenesinden geçmelidir. Bu muayeneler sırasında, hastalıklar belirti göstermeden önce teşhis edilebilir ve erken teşhis, ilerlemeden önce tedavi edilmesine yardımcı olabilir. Aşırı salya akması görülürse, kedi düzenli yıllık ziyareti beklemeden muayeneye götürülmelidir.

Kedilerin salya akıtmasının birçok nedeni vardır. Genellikle, bu duruma neden olan hastalık tedavi edildiğinde, salya akması kendiliğinden kaybolur.

Diş Hastalıkları

Kedilerde bazı diş sorunları, büyük ağrı ve ızdıraplara neden olana kadar hiçbir belirti göstermeden ilerler. Kedinin ağzındaki akut ağrı salya akmasına neden olur. Ağızdaki ülserler, diş yaraları, diş eti rahatsızlıkları, rezorptif lezyonlar ve enfeksiyonlar, kedilerde salya akmasına neden olan oral durumlar arasındadır.

Kedinin dişleri veteriner muayenesi sırasında titizlikle incelenir. Salya akmasına neden olan sebep keşfedildiğinde diş çekimi veya ağız temizliği gibi gerekli müdahaleler yapılır. Bu işlemlerin önemli bir kısmı genel anestezi altında yapılır. Hastalık durumlarında salya akmasına neden olan durumu ortadan kaldırmak için antibiyotik ilaçlar kullanılır.

Sizin İçin Önerilenler:

Neden kedim ishal oldu?Belirtileri ve Tedavi Yaklaşımı

Kedinin Salyası Neden Akar

Mide bulantısı değil

Hasta veya kusmuk olan kedilerde sıklıkla Kedinin Salyası Neden Akar. Kedilerde mide bulantısı ve kusmanın çeşitli nedenleri olabilir. İç parazitler, böbrek hastalığı ve mide-bağırsak hastalıkları bunlardan bazılarıdır. Kediniz hasta ise, kusuyorsa, iştahsızlık çekiyorsa ve salya akıtıyorsa veterinere danışmanız faydalı olabilir.

Yabancı Cisim

Bir kedinin ağzına bir cisim sıkıştığında bu tükürük salgılanmasına neden olur. Bir oyuncak parçası, bir tüy yumağı, çimen veya bir bitki yaprağı tükürük salgılanmasına neden olabilir. Kedinizin ağzından sarkan bir iplik bulursanız, onu sertçe çekmemelisiniz. İplik bağırsaklarda veya midede herhangi bir yerde bükülebileceğinden. İpi çekmek kedinizin iç organlarına zarar verebilir. Bunun yerine, açık bir veteriner tesisini ziyaret etmek kedinizin bu sorunu daha kolay çözmesini sağlayacaktır.

Sizin İçin Önerilenler:

tecrübesiz erkek kedi nasıl çiftleşir

Kedinin Salyası Neden Akar

Kontaminasyon

Zararlı toksinleri tüketen, çiğneyen veya yalayan kedilerde gözlemlenen semptomlardan biri aşırı tükürük salgısıdır. Bu bozukluk, kediler için uygun olmayan bitkiler, toksinler veya yiyeceklerden kaynaklanabilir. Böcek veya fare zehiri gibi bazı topikal ilaçların tüketilmesi tükürük salgısına neden olur. Zehirlendiğine inanıyorsanız kedinizi doğrudan veteriner kliniğine götürmelisiniz. Kedinizin ağzında bir madde bulursanız ve onu çıkaramazsanız, onu zorlamaya çalışarak aşırıya kaçmamalısınız. Bu zaman kaybına neden olur ve ayrıca kediyi daha zehirli bileşiklere maruz bırakabilir.

Hasar

Çok fazla salya akmasının bir diğer nedeni de ağız içi yaralanmalardır. Elektrik kablosunu çiğneyen kediler ağız yanıkları veya şoktan salya akıtır. Çene kırılmasına neden olan yaygın fiziksel olaylardan biri de aşırı salya akmasıdır. Bu yaralanmalar arasında bazıları dışarıdan belli olmaz. Kedinizde ani, aşırı salya akması varsa ve kaynağını tespit edemiyorsanız veterinerinize görünün. Hastalıklarını veya rahatsızlıklarını gizlemede usta olanlar kedilerdir.