İçeriğe geç

Kedilerde FIP hastalığı nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kedilerde FIP hastalığı nedir bulaşmasıyla gelişen viral bir hastalık, kedi sahipleri için büyük bir kaygı kaynağı olan kedi enfeksiyöz panleukemisidir (FIP). FIP’in ıslak ve kuru varyantları vardır ve her iki tür de ilerlemektedir ve ne yazık ki ölümcül olabilir. Burada kedilerde kedi enfeksiyöz perikarditi (FIP) hakkında önemli ayrıntıları keşfedeceksiniz.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kedilerde FIP hastalığı nedir Nerede Oluşur?

Kedilerde FIP hastalığı nedir bir viral rahatsızlık Kedi Enfeksiyöz Peritoniti’dir (FIP). Koronavirüs temel neden olsa da, bu özel koronavirüs insan COVID-19 koronavirüsünden farklıdır. Virüsün yaygınlığına rağmen, kedi koronavirüsü genellikle sadece ishal gibi hafif semptomlara neden olur. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi ve belirli bir koronavirüs türü farklı şekillerde etkileşime girebilir.

Kedi Enterik Koronavirüsü ile enfekte olan kedilerin yaklaşık %10’u, vücuda yayılabilen virüsün mutasyona uğramış bir formu olan kedi enfeksiyöz peritonit virüsü (FIPV) geliştirir. Böyle bir durumda böbreklerde, beyinde ve karında ciddi bir enfeksiyon ortaya çıkar. FIP’in bulaşıcı olmadığı düşünülmesine rağmen hasta kedinin hayatını tehdit eden ciddi bir hastalık olduğu unutulmamalıdır. Bağışıklık sistemi ve virüsler arasındaki etkileşimler FIP’in birincil nedenidir. Kedi enfeksiyöz polianjiitisinin (FIP) artan etkileri erken teşhisi daha da önemli hale getirir.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kedilerde Miyomlara Ne Sebep Olur kedi fip hastalığı nedir​?

Kedilerde FIP hastalığı nedir Daha önce belirtildiği gibi, kedilerde yaygın olarak bulunan bir koronavirüs türü olan kedi koronavirüsünün (FCoV) bir mutasyonu, kedilerde Feline Enfeksiyöz Peritonit’in (FIP) nedenidir. Feline koronavirüsü (FCoV), genellikle bağırsaklarda hafif bir enfeksiyona neden olan yaygın bir kedi virüsüdür.

Kedilerin çoğunda FIP gelişmese de, enfekte kedilerin küçük bir yüzdesi virüsteki bir mutasyon nedeniyle FIP geliştirir. Virüs artık kedinin bağışıklık sisteminin hücrelerini enfekte ediyor ve bu değişiklik sayesinde vücudun diğer bölgelerine yayılmak için bu hücreleri kullanıyor Kedilerde FIP hastalığı nedir.

Bir kedinin bağışıklık sistemi mutant bir virüse çok güçlü tepki verdiğinde, iltihaplanmaya ve organ hasarına yol açabilir. FIP gelişimine potansiyel katkıda bulunanlar arasında kişinin genetik yapısı, stres seviyeleri ve zayıflamış bir bağışıklık sistemi bulunur.

Kedilerde FIP hastalığı nedir başına bulaşıcı olmasa da, FCoV kediden kediye dışkıları yoluyla geçebilir. FIP gelişimi, virüs mutasyona uğradığında ve kedinin bağışıklık sistemi olumsuz tepki verdiğinde gerçekleşir.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kaç Kedilerde FIP hastalığı nedir Polipozisi Türü Vardır?

İki tür kedi bulaşıcı polip vardır: effusive (ıslak) ve non-effusive (kuru). İki tür arasında semptomlar ve özellikler açısından bir fark vardır.

Sulu FIP (Islak FIP)

Kedilerde FIP hastalığı nedir olarak bilinen en yaygın formunda hızla ilerleyebilir. Göğüs ve karın boşluklarında aşırı sıvı birikmesi en belirgin semptomdur. Sıvı genellikle viskoz ve yapışkandır ve sarımsı bir renge sahiptir. Kedilerde karın şişmesi ve sertleşmesi, karın bölgesinde sıvı birikmesinden kaynaklanabilir. Göğüste sıvı biriktiğinde ve akciğerlere baskı yaptığında nefes darlığı meydana gelebilir. Bu durumda kedinin nefes almada zorluk çektiği görülebilir. Şu anda bilinen bir tedavisi olmadığından, şu anda kullanılan tedavilerin birincil amacı semptomlardan bir miktar rahatlama sağlamaktır. Tedavi kapsamı son yıllarda genişledi ve bu cesaret verici olsa da, buna çığır açan bir gelişme demek için henüz erken.

Etkisiz Flushing Müdahale Prosedürü (Kuru FIP)

Tehlikeli bir durum olan kuru FIP’i teşhis etmek zor olabilir. Bu FIP türüne sahip kedilerde birden fazla organ hasarı vardır ancak önemli bir sıvı birikimi yoktur. Hafif semptomlar genellikle hastalığın yavaş ilerlemesinin başlangıcında başlar. Göz renginde değişiklikler, görme bozukluğu veya hatta körlük, kedilerin deneyimleyebileceği semptomlardır. Ayrıca, sakarlık, kaslarda titreme veya hatta felç gibi nörolojik semptomlar ortaya çıkabilir. Karaciğer etkilenirse böbrek sorunları ve sarılık meydana gelebilir. Kedide enerji eksikliği, iştah azalması ve sık sık yüksek ateş nöbetleri olabilir.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kedilerde FIP hastalığı nedir kedilerde fip hastalığı neden olur​

Kedilerde FIP hastalığı nedir ile ilişkili çok çeşitli semptomlar gösterebilir.

Aşağıda, kedilerin aşırı FIP ile yaşayabileceği semptomların bir özeti bulunmaktadır:

  • Karın ve/veya göğüs şişmesi: Vücutta sıvı biriktiğinde, hamile gibi görünmenize neden olabilir. Kedi bunun sonucunda rahatsızlık yaşayabilir.
  • Nefes darlığı: Göğüste sıvı biriktiğinde, solunum zorluklarına neden olabilir. Bir kedinin solunum problemini çok ciddiye almak gerekir.
  • Hızlı Kilo Kaybı: Kediniz aniden kilo vermeye başlarsa, bunun nedeni her zamanki kadar yemek yememesi olabilir. Kapsamlı izleme şarttır.
  • Ateş: Kedinizin sağlığında bir sorun olabileceğinin bir işareti, sürekli olarak çok sıcaklamasıdır. Bu gibi durumlarda gecikmeden bir veterinere danışmak kritik önem taşır.
  • Kedi uyuşukluğu: Kedilerde FIP hastalığı nedir Kedilerde hastalık belirtileri arasında genel halsizlik, bitkinlik ve ilgisizlik yer alabilir.
  • Ciddi durumlarda, ciltte, gözlerde ve diş etlerinde sararma görülebilir. Kedinin sağlığı tehlikede olduğundan, onu veterinere götürmeniz zorunludur.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Efüzyonsuz FIP’li kedilerde aşağıdaki belirtiler görülebilir:

  • Bir kedinin göz problemi olduğunda, göz renginde değişiklik, iltihaplanma veya hatta körlük olarak ortaya çıkabilir. Bu kritik belirtiye yanıt olarak acil eylem gereklidir.
  • Felç, başta titreme veya yürümede zorluk, ortaya çıkabilecek bazı nörolojik belirtilerdir.
  • Kedilerde FIP hastalığı nedir Kedinin genel refahı, sarılık ve böbrek yetmezliği belirtileri gibi karaciğer ve böbrek sorunlarından etkilenebilir. Bu tür belirtilerin dikkatli bir şekilde izlenmesi gerekir.
  • Kedi anemisi, soluk diş etleri, uyuşukluk, iştahsızlık ve hızlı nefes alma gibi çeşitli şekillerde kendini gösterir. Tipik aktivitelere karşı belirgin bir enerji ve coşku eksikliğine ek olarak, soluk diş etleri kanın oksijen taşıma yeteneğindeki bir düşüşün göstergesidir. Bir kedinin hızlı nefes alması veya hırıltılı solunumu oksijen eksikliğinin belirtileri olabilir ve açlık eksikliği kilo kaybına neden olabilir.
  • Sert kitleler olan nodüller bir kedinin derisinin altında gelişebilir. Bu durumu göz ardı etmemeliyiz.
  • Hızlı Kilo Kaybı İştah kaybı ve hızlı kilo kaybı kuru FIP’in belirtileridir. Bu belirtilerin farkına vardığınızda hızlı hareket etmeniz gerekir Kedilerde FIP hastalığı nedir.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Bir Veteriner Bir Kedinin Kedilerde FIP hastalığı nedir Nasıl Anlayabilir?

Kedilerde FIP hastalığı nedir Hastalık çok ölümcül olduğu için kedilerde FIP’in nasıl teşhis edildiğini her zaman merak etmişimdir. Kedi FIP’inin teşhisi oldukça zordur. Kedilerde FIP belirtilerini taklit edebilecek birçok farklı sağlık sorunu vardır. FIP’i tespit etmek için tek bir kan testinin yetersizliği, birden fazla faktörü aynı anda dikkate alma ihtiyacını vurgular. Tanı kriterleri şunları içerir: anormal derecede düşük veya yüksek beyaz kan hücresi sayısı, anormal derecede yüksek kan protein seviyesi, göz veya diş eti sararması, yavru kedi durumu veya birkaç kedinin olduğu bir ortamda yaşamak.

Veterinerlerin, karın veya göğüs bölgesinde sıvı birikimi gördüklerinde kedilerden sıvı örneği almaları yaygın bir uygulamadır. FIP’li kedilerde yüksek protein konsantrasyonuna sahip sıvılar olacaktır. FIP’ten şüphelenildiğinde, röntgen veya ultrason yapılması gerekebilir. FIP’in daha sağlam bir tanısı, beyaz kan hücreleri hakkında bilgi sağlayan immünoperoksidaz testi kullanılarak yapılabilir Kedilerde FIP hastalığı nedir.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kedilerde invaziv poliplerin Kedilerde FIP hastalığı nedir nasıl yapılır?

Kedilerde inflamatuar bağırsak hastalığı (FID) üzerine yapılan fizibilite çalışmaları hiçbir sonuç göstermemiştir. FIP’i tedavi etmek için reçete edilebilecek bir dizi antiviral ilaç vardır. Hiçbir ilacın kesin bir etkililik kanıtı göstermediği ve uzun vadeli etkilerle ilgili endişelerin devam ettiği iyi bilinmektedir. Kedilerde intravenöz koagüloz (FIP) tedavi seçenekleri arasında kan transfüzyonu ve fazla sıvının boşaltılması yer alır. Kediler için en iyi tedavi yolunu bulmak için veterinerler semptomlarına ve genel durumlarına bakarlar.

Kedilerde Enfeksiyöz Peritonit Nasıl Önlenebilir?

Kedileri FIP’ten korumak için tek strateji koronavirüsün yayılmasını durdurmaktır. Çok sayıda kedinin olduğu evlerde veya diğer ortamlarda bu virüs potansiyel bir tehdittir. Kedi koronavirüsü bir kediden diğerine tükürük veya dışkı yoluyla yayılabilir. Koronavirüsle enfekte olan tüm kedilerin FIP’e yakalanmayacağını unutmayın. FIP’in gerçekleşmesi için koronavirüsün değişmesi gerekir. Sonuç olarak, FIP’ten kaçınmayı amaçlayan bir dizi önlem almak akıllıca olacaktır. Kedileri düzenli olarak aşılamak, özellikle de evde çok sayıda varsa, kum kaplarını temiz tutmak, onları yiyecek ve su kaplarından uzak tutmak ve mümkün olduğunca sık kontrol için veterinere götürmek, kedilerin genel sağlıklarını iyileştirmenin iyi yollarıdır.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kedi Koronavirüsü ve Kedi Enfeksiyöz Peritoniti (FIP): Aralarındaki Farklar

Kedi koronavirüsü (FCoV) mutasyona uğradığında, kedilerde ciddi ve genellikle ölümcül bir hastalık olan kedi enfeksiyöz peritoniti (FIP) hastalığına neden olur. Tipik olarak, kediler tipik kedi koronavirüsünden (FCoV) hafif gastrointestinal hastalıklar geçirebilir. Yine de, bu virüsün son derece nadir durumlarda çok daha tehlikeli ve sıklıkla ölümcül FIP’e dönüşme potansiyeli vardır. Bağışıklık sisteminin bu mutant virüse aşırı tepki vermesiyle oluşan iltihaplanma, kedi enfeksiyöz peritonitinin (FIP) temel nedenidir.

Hangi Kedi Türleri FIP’e Daha Yatkındır?

  • Kediler için barınaklar ve diğer ortak konutlar FCoV bulaşması açısından daha büyük bir tehdit oluşturmaktadır.
  • Bağışıklık sistemleri hala olgunlaşma aşamasında olduğundan, 6 aylık ile 2 yaş arasındaki yavru kediler FIP’e en duyarlı olanlardır.
  • FIP’e daha duyarlı olanlar, bağışıklık sistemleri stres, hastalık veya kalıtım nedeniyle tehlikeye girmiş kedilerdir.
  • FIP’e yakalanma olasılığının daha yüksek olması, taşınma, yeni bir evcil hayvan edinme veya ameliyat olma gibi stresli yaşam olaylarıyla ilişkilendirilebilir.
  • Bengal, Burma ve Ragdoll gibi belirli kedi ırklarının FIP’e karşı daha yüksek bir duyarlılıkla kalıtıldığına inanılmaktadır.

Kedilerde FIP hastalığı nedir

Kedilerin İnsanları Enfekte Etmesi Mümkün mü?

Birçok kedi sahibi FIP’in insanlara yayılıp yayılmayacağını merak ediyor, ancak cevap hayır. FIP insanlara veya diğer hayvanlara geçemez. Yani, enfekte bir kediyle temas etmenin insan sağlığı için sıfır tehlikesi vardır. Sonuç olarak, evcil hayvanlarının sağlığı konusunda endişe duyan kedi sahipleri, evcil hayvanlarının yaşam kalitesini iyileştirmek için gerekli önlemleri alabilirler.

Kedilerde FIP hastalığı nedir aşıları gerekli midir?

Kedilerde FIP hastalığı nedir aşısının ne kadar etkili olduğu konusunda fikir birliğine varamıyorlar. Aşının intranazal (burun spreyi) uygulamasının amacı, kedileri Feline koronavirüsü (FCoV) enfeksiyonundan korumaktır. Aşının etkinliğine dair kesin bir kanıt bulunmamakla birlikte, çalışmalar FCoV’ye hiç maruz kalmamış kedileri koruyabileceğini göstermektedir. Hakaret üstüne hakaret, daha önce maruz kalmış kedilerin aşıdan fayda görmeyeceğine inanılmaktadır. Bu nedenle birçok veteriner, hastalarına FIP aşısı yaptırmalarını tavsiye etmemektedir ve aşı yaygın olarak kullanılmamaktadır.