Kedilerde Yağ Bezesi
Kedilerde Yağ Bezesi, deri altında oluşan yağ kitleleri olarak ifade edilebilir. Bu kitleler iyi huylu ve kötü huylu olmak üzere iki gruba ayrılır. Tümör olarak da bilinen bu bezlerin iyi huylu olanları sadece oluştukları yağ dokusunda kalır. Kötü huylu olanlar bağ dokusuna veya kaslara yayılabilir. Kötü huylu tümörler iyi huylu olanlar kadar iyi anlaşılmamıştır.
Yağ bezlerine lipom denir. Genellikle iyi huylu oldukları bilinir. Yumuşak ve küreseldirler. Deri altında oluşan bu bezler bazen tek tek bazen de çoklu olarak görülebilir. Oldukça yavaş büyürler ve belirli bir boyuta ulaştıktan sonra büyümeleri durabilir. Yağ bezleri köpeklerde kedilere göre daha yaygındır. Kedilerde nadiren görülürler. Genellikle orta yaşlı ve yaşlı kedilerde daha sık görülürler. “Kedilerde yağ bezleri var mıdır?” sorusunun cevabı evettir.
Kedilerde Yağ Bezesi Oluşum Nedenleri
Tüm kedi sahipleri, “Kedilerin yağ bezleri neden vardır?” sorusunun cevabını bilmek isteyecektir. Yağ bezleri kedilerde birçok nedenden dolayı oluşabilir. Hormonal değişiklikler, aşırı güneşe maruz kalma, yaşlanma, çeşitli virüsler, kimyasallara maruz kalma ve obezite yağ bezlerinin nedenleri arasındadır.
Kedilerde aşılama veya ilaç veya sakinleştirici enjeksiyonundan sonra uygulama bölgesinde şişlik oluşabilir. Bu durum genellikle yağ beziyle karıştırılır. Enjeksiyon bölgesindeki şişlik birkaç gün içinde kendiliğinden kaybolur.
Kedilerde Yağ Bezesi Belirtileri
Kedilerde bir veya daha fazla yağ bezi bulunabilir. Yağ bezleri genellikle birden fazlasında görülür. Kedilerde, deri altındaki bezler genellikle göğüs, karın, boyun, sırt ve üst bacaklarda görülür. Ancak yağ bezlerinin oluşabileceği alanlar bunlarla sınırlı değildir. Yağ bezleri vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Yağ bezleri çoğunlukla deri altındaki deri altı dokularda görülür. Nadir olmakla birlikte, yağ bezi tümörleri iç organlarda da görülebilir.
Yağ bezleri genellikle dışarıdan bakıldığında şişlik olarak görülebilir. Bu kitleler genellikle yumuşaktır ve hareket etme eğilimindedir. Öte yandan, bazı kitleler daha sert ve daha sabit olabilir. Yağ bezi üzerindeki deri dokusunun sıcaklığı ve çevresindeki deri dokusunun sıcaklığı aynı olmalıdır. Cildin normal görünmesi ve lezyon olmaması da önemlidir. Yağ bezleri çok nadiren aşırı büyür. Bu durum köpeklerde daha yaygındır. Bazı durumlarda, yağ bezi çok büyüdüğü ve nekrotik hale geldiği için kanla yeterince beslenemez. Bunların dışında yağ bezinin herhangi bir belirtisi yoktur.
Kedilere Yağ Bezesi Teşhisi Nasıl Konur?
Kedilerde yağ bezlerinin teşhisi için kedinin bir veteriner tarafından fiziksel muayeneden geçirilmesi gerekir. Yağ bezleri iyi huylu kitleler olmasına rağmen, bu kitlelerin biyopsisi gereklidir. Çünkü kanserli tümörler dışarıdan bakıldığında iyi huylu yağ bezlerine benzeyebilir. Biyopsi için kitleden iğne ile doku örneği alınır. Bu dokunun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğunu belirlemek için mikroskop altında incelenmesi gerekir. Ayrıca tam kan sayımı, kan testi veya idrar testi gibi ek testler gerekebilir.
Kedilerde Yağ Bezesi Tedavisi
Yağ bezi çok yavaş büyür. Bez çok büyük değilse veya kediye rahatsızlık vermiyorsa, tedavi edilmesine gerek olmayabilir. Ancak, kitle rahatsız edici hale gelirse veya konumu nedeniyle hareket kabiliyetini kısıtlarsa, çıkarılması gerekebilir.
“Kedilerde Yağ Bezesi yastıkçıkları nasıl gider?” sorusunun cevabı yoktur, çünkü yağ yastıkçıkları kendiliğinden gitmez. Bunun yerine, ameliyatla çıkarılmaları gerekir. Ameliyat sırasında yağ yastığı ve etrafındaki dokuların bir kısmı çıkarılır. Ameliyat sonrası süreci daha konforlu hale getirmek için ağrı kesiciler kullanılabilir. Kediler genellikle ameliyatla aynı gün taburcu edilir. Ancak, kitle büyükse veya derin dokularda meydana gelirse, kedi ameliyattan 1-2 gün sonra taburcu edilmelidir. Yağ yastığı çıkarıldıktan sonra tekrarlama riski çok düşüktür. Genellikle, yağ yastıkçıkları cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra tekrar ortaya çıkmaz.