Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor
Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor Kediler temizlikleri ve titizlikleriyle ünlüdür. Neredeyse her kedinin gün boyunca saatlerce tüylerini yaladığını, temizlediğini veya taradığını görebilirsiniz. Bu alışkanlıklar sadece tüylerini temiz ve düzenli tutmakla kalmaz, aynı zamanda kokmalarını da önler. Ancak bazı durumlarda kediniz kötü kokabilir. Bu koku zararsız veya kolayca giderilebilir olsa da bazı koku sorunları aslında bir sağlık sorununun belirtisi olabilir. Kedinizin neden koktuğunu anlamak için öncelikle kokunun kaynağını bulmak gerekir. Kediniz sadece başından, yüzünden veya kalça bölgesinden veya tüm vücudundan koku alabilir. Kokunun nedenini anlamak için kokunun kaynağını bulmak çok önemlidir.
Kedilerin Kötü Kokmasına Neden Olan Durumlar
Bazı insanlar kedilerin kötü vücut veya ağız kokusuna sahip olmasının normal olduğunu düşünür. Ancak bu çok yanlış bir düşüncedir. Kediler son derece temiz yaratıklardır. Bir kedinin aniden kötü kokmaya başlaması normal değildir.
Ağız Bölgesi
Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor nefes genellikle bir sağlık sorununun işaretidir. Kedinin ne yediğine bağlı olarak, geçici bir kötü nefes de olabilir. Ancak, kedilerde kötü nefesin en yaygın nedeni ağız sorunlarıdır. Ağızda biriken plak ve tartar, bakteriyel yapıları nedeniyle kötü kokulara neden olur. Diş eti iltihabı, kötü nefese neden olan bir diğer sorundur. Diş eti iltihabı, daha ciddi diş eti hastalığına veya diş kaybına ilerleyebilir.
Kedinin ağzındaki açık yaralar veya kitleler de tedavi edilmediğinde kötü nefese neden olur. Bu lezyonlar stomatit gibi farklı sorunlara yol açar. Ağız yaraları, kedilerde sadece kötü nefese neden olmakla kalmaz, aynı zamanda kediler için oldukça rahatsız edicidir. Ayrıca, ağız yaraları böbrek hastalığı veya kontrolsüz diyabet gibi sorunlara da neden olabilir.
Kalça Bölgesi
Kötü koku kedinin kuyruğunun dibinden veya çevresinden geliyorsa, sorun muhtemelen anüs civarındadır. Kedilerde de tıpkı insanlarda olduğu gibi gaz sorunları olabilir. Kediniz sık sık kötü kokulu gaz çıkarıyorsa, sindirim sisteminde bir sorun olabilir. Bu gibi durumlarda kediyi muayene için veterinere götürmelisiniz.
İshal de kalça bölgesinde kokuya neden olabilen durumlardan biridir. Özellikle kedinin kürküne bulaşan dışkılar kalça bölgesinde Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor olabilir. Kedinizin ishali iki günden uzun sürerse, muayene için veterinere götürmeniz önerilir.
Kedilerin popo bölgesinde kötü kokuya neden olabilen bir diğer durum ise kabızlıktır. Dışkının bağırsaklarda birikmesi ve sertleşmiş dışkının uzun süre bağırsaklarda kalması kötü kokuya neden olabilir. Bu durum kedinin kendisi için de rahatsız edicidir. Kabızlık birçok hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkabilir.
Kedilerin anüslerinin hemen dışında anal bezleri bulunur. Bu bezler yağlı, ağır, balık kokulu bir sıvı içerir. Bu sıvı dışkılama sırasında dışkıyla birlikte atılır. Ancak, kedi aniden korktuğunda, strese girdiğinde veya çok heyecanlandığında da anal bezler sıvı salgılayabilir. Bazı durumlarda, anal bez iltihaplanabilir veya yırtılabilir. Bu, kedinin çevreye çok güçlü bir koku salmasına neden olur. Patlamış veya iltihaplanmış anal bezleri olan kediler sürekli olarak bu bölgeyi yalarlar.
Son olarak, kedilerin popolarında kötü kokuya neden olabilen bir diğer durum da perianal fistüllerdir. Nadiren görülen bu fistüller, anüs çevresinde oluşan yaralardır. Bazıları oldukça ciddi olabilir. Perianal fistüller çok kötü bir kokuya neden olur ve kediye çok fazla rahatsızlık verir. Perianal fistüller ayrıca diğer sindirim sistemi sorunlarına da yol açabilir. Tedavi için kedinin ameliyat olması gerekir.
Cilt ve Tüy
Kötü koku kedinizin tüm vücudundan geliyorsa, derisinden veya tüylerinden kaynaklanıyor olabilir. Kediler hasta olduklarında genellikle kendilerine bakamazlar ve eskisi kadar kendilerini temizleyemezler. Bu durum tüylerinin birbirine dolanmasına ve kokmasına neden olabilir. Ancak kokunun başka bir nedeni de olabilir.
Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor arasında deri enfeksiyonları da yer alır. Enfeksiyonun şiddetli olduğu durumlarda kedinin tüyleri incelebilir. Derideki enfeksiyon gözle görülebilir. Deri enfeksiyonu olan bir kediyi okşadıktan sonra elinizin yağlı ve kirli olduğunu fark edebilirsiniz. Kokunun kaynağı enfeksiyona neden olan çok sayıda bakteri veya mantardır.
Kedinin tüylerinin altında enfekte olmuş görünmeyen yaralar da kötü kokuya neden olabilir. Özellikle yaradan irin akıntısı olduğunda etrafa çok güçlü bir koku yayılır. Kedinizin kötü bir kokusu varsa ve kokunun görünür bir nedeni yoksa elinizi kedinin tüylerinin arasından geçirerek yara olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Yaraya rastladığınızda mutlaka bir veteriner hekime başvurarak yaranın temizlenmesini ve tedavi edilmesini sağlamalısınız.
Kulak Bölgesi
Kulak bölgesinden gelen güçlü bir kokunun tek nedeni kulak enfeksiyonudur. Kulak enfeksiyonu, kulakta mantar, bakteri veya kulak akarlarının aşırı büyümesi olduğunda ortaya çıkar. Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor enfeksiyonunun en yaygın belirtileri bölgeyi kaşımak veya başı sallamak olsa da, kulaktan gelen güçlü bir koku da bir belirtidir. Bir kedinin kulağının içine baktığınızda, enfeksiyonun neden olduğu kiri görebilirsiniz.
Üriner Problemler
Kedi idrarı güçlü bir amonyak kokusuna sahiptir. İdrar yolundaki bir sağlık sorunu, idrarın normalden daha kötü kokmasına neden olur. Özellikle idrar yolu enfeksiyonları, idrarın kötü kokmasının nedenlerinden biridir. Kediniz ıkınmasına rağmen idrar yapamıyorsa, bu çok ciddi bir sağlık sorunudur ve kedinin derhal tıbbi yardım alması gerekir. İdrar yolundaki tıkanıklık, kediler için yaşamı tehdit edicidir.
Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor Koku Tedavisi
Kedimin Tüyleri Neden Kokuyor nefes tek başına görülen bir durum olmadığından, sadece kokuyu ortadan kaldıran bir tedavi yoktur. Kötü nefesi ortadan kaldırmak için, altta yatan sağlık sorununu tedavi etmek gerekir. Hastalık tamamen tedavi edildiğinde, koku sorunu kendiliğinden ortadan kalkar.