Erkek Kedilerde Kızgınlık belirtileri açıkça gözlemlenebilir. Özellikle kısırlaştırılmamış erkek kedilerin en belirgin davranışı kızgınlık döneminde çok agresif olmalarıdır. Sürekli miyavlama ile başlayan bu dönem erkek kedi sahipleri için sabır gerektirir. Her süreç gibi bunun da bir dönem olduğu bilinmeli ve kediye sevgiyle yaklaşılmalıdır. Erkek kediler bu dönemde çok stresli oldukları için kedi sahiplerinden dikkatli ve düzenli bakıma ihtiyaç duyarlar. Atlatılması oldukça zor olan bu dönemin kediler için yıkıcı sonuçlar doğurmaması için erkek kedilerin 1 yaşına gelmeden mümkün olan en kısa sürede kısırlaştırılması önerilir.
Erkek Kedilerde Kızgınlık Döneminde Görülen Genel Belirtiler Nelerdir?
Kızgınlık dönemi her kedi sahibi için zor bir süreçtir. Bu dönemi önceden anlamak, kedide görülen belirtileri dikkatlice incelemekle mümkündür. Kedilerde anormal davranışlar gözlemleniyorsa, bir hastalıktan şüphelenmek yerine öncelikle kızgınlık dönemi akılda tutulmalıdır. Çünkü bazı kediler bu dönemde aslında çok farklı davranışlar sergileyebilir. Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri genel hatlarıyla açıklanacak olursa, şu şekilde ifade edilebilir;
- En uysal kedi bile kızgınlık döneminde yüksek sesler çıkarma eğilimindedir. Kızgınlığın en yaygın belirtisi, kedilerin konuşuyormuş gibi yüksek sesle çığlık atmasıdır.
- Bu dönemde erkek kediler dişi kedi aradıkları için evden kaçma eğiliminde olabilirler. Buldukları her açık alandan kaçma olasılıkları göz önünde bulundurulmalıdır.
- Kızgınlık döneminin belirtileri arasında kedilerin farklı davranışlar sergilemesi yer alır. Saldırgan bir kedi daha uysal olabilir veya uysal bir kedi daha saldırgan davranışlar sergileyebilir. Bu aynı zamanda bazı hastalıkların belirtisi olabilir. Sahiplerine sürekli sürtünebilirler, yaslanabilirler vs. Erkek kedilerde ise bu davranış, sahiplerine karşı sevgi eksikliği ve güvensizlik hissi nedeniyle de gelişebilir.
- Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri arasında gösterilen ve bu dönemi kedi sahipleri için açıkça dayanılmaz hale getiren bir diğer belirti ise idrar püskürtmedir. Erkek kediler idrar püskürterek dişi kedileri kendilerine çekmek isterler. Ayrıca bulundukları yeri işaretleyerek bölgelerini de işaretlerler.
Kızgınlık Döneminde Erkek Kedi Nasıl Rahatlatılır?
Erkek kedilerde kızgınlık belirtileri nelerdir sorusu birçok kedi sahibi tarafından merak edilmektedir. Kızgınlık döneminde erkek kedileri rahatlatmak için birçok öneri bulunmaktadır. Özellikle veterinerler kedi sahiplerini bu dönemde ne yapmaları gerektiği konusunda bilgilendirmektedir. Kedilerin kızgınlık dönemine girmeden önce kısırlaştırılması oldukça önemlidir. Erkek kediler 4,5-5 aylıkken kızgınlığa girerler. Erkek kedilerin kızgınlık belirtileri göstermeden önce kısırlaştırılması sağlık açısından da önemlidir. Bu dönemde sürekli bağıran ve agresif davranışlar sergileyen kediler stres nedeniyle sağlık sorunları yaşayabilirler. Özellikle sokakta yaşayan erkek kedilerin kısırlaştırılması birçok yavru kedinin doğmasının önüne geçmek anlamına gelmektedir. Sokakta yaşayan yavru kedilerin zarar gördüğü düşünüldüğünde çeşitli belediyeler aracılığıyla kısırlaştırma işlemleri de yapılabilir. Ancak kısırlaştırma yapılmaması durumunda kızgınlık belirtileriyle karşılaşan kedi sahipleri bu dönemi kolayca atlatabilmek için birçok noktaya dikkat etmelidir. Dikkat edilmesi gereken konulardan bahsedecek olursak şu şekilde sıralanabilir;
- Bu dönemde kedilere daha fazla zaman tanınmalı ve çeşitli oyunlar oynatılarak dikkatleri dağıtılmalıdır. Oldukça huzursuz ve stresli olan erkek kediler, sahipleriyle oynadıklarında yorulup uyuyarak daha sakin kalabilirler. Ayrıca bu dönemde kedilerin dikkatini dağıtmak için farklı oyuncaklar alınabilir.
- Erkek kedilerde bu dönemde yemek yememe sorunu yaşanır. Sürekli dolu bir mama kabı veya su kabı bu dönemde onların dikkatini çekmeyecektir. Mama kaplarını göz önünden saklamak ve belirli zamanlarda kediye mama vermek kızgınlık dönemi için daha sağlıklı olabilir.
- Kızgınlık belirtileri çok şiddetli olan erkek kediler de vardır. Bu belirtiler çok fazlaysa ve kedinin yaşam kalitesini bozuyorsa vakit kaybetmeden veterinere gitmek gerekir. Veterinerler bu gibi durumlarda sakinleştirici veya hormonal ilaçlar verebilirler. Birçok veteriner bu ilaçları önermese de bazı önemli durumlar nedeniyle kullanılması gerekebilir.
- İlk başta kulağa çılgınca gelse de bu dönemde kediye sakinleştirici müzik dinletmek oldukça etkilidir. Uzun süre çok fazla etkisi olmasa da düzenli olarak dinlenen sakinleştirici müzikler kediler üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir.
- Erkek kedilerin kızgınlık döneminde gece uyumama gibi sorunlarını çözmek için onlarla oyun oynamak ve uyumadan önce onları beslemek oldukça etkilidir. Geceleri beslemek kedinin rahat bir uyku çekmesine yardımcı olabilir.
Erkek Kediler Yılda Kaç Kez Kızgınlığa Girer?
Erkek kediler yılda bir çok kez periyodik olarak kızgınlık dönemine girerler. Kedinin cinsi, yaşı ve içinde bulunduğu ortam kızgınlık dönemine girme zamanını önemli ölçüde etkiler. Bilindiği üzere kediler eylül ve mart ayları arasında en şiddetli kızgınlık dönemini geçirirler. Özellikle yeni kızgınlık dönemine girmiş erkek kediler bu dönemde çok saldırgan olurlar ve birçok belirti gösterirler. Tam olgunluğa eriştiklerinde ise etrafta dişi bir kedi izin verdiği sürece erkek kedilerde kızgınlık belirtileri görülebilir. Bu durum erkek kedilerin çiftleşmesiyle sonlanabilir. Erkek kediler hayatları boyunca periyodik olarak dişi kedi ararlar. Bu durumun göz önünde bulundurulması ve 6-12 ay arasında erişkinliğe erişen erkek kedilerin kısırlaştırılması önerilir. Çünkü erkek kediler dişi kedi aradıkları için evden kaçma, kendilerine zarar verme veya diğer kedilerle kavga etme gibi sorunlar yaşayabilirler. Bu durumda istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabilir.
Erkek Kedilerde Kızgınlık Dönemi Öncesi Kısırlaştırma İşlemi
Toplumun büyük bir kesimi erkek kedilerin kısırlaştırılmaması gerektiği görüşündedir. Dişi kedilerin kısırlaştırılması önemli olduğu gibi erkek kedilerin de kısırlaştırılması çok önemlidir. Kısırlaştırılmayan veya çiftleşmelerine izin verilmeyen erkek kedilerde birçok rahatsızlık meydana gelebilir. Erkek kediler cinsel olgunluğa eriştiklerinde, yani tam 4 aylık olduklarında evin çeşitli yerlerine kötü kokulu idrar püskürtme eğilimindedirler. Bu durum birçok kedi sahibi için rahatsız edici ve hatta dayanılmazdır. Evde bu tür durumların yaşanmaması ve kedilerin daha sağlıklı bir yaşam sürmeleri için kısırlaştırma yapılmalıdır. Veteriner hekimler tam olgunluğa erişmiş erkek kedileri kısırlaştırmayı uygun görmektedir. 1 yaşındaki kedilerin kısırlaştırılması başarılı olabilir. Erkek kediler dişi kedilere göre kısırlaştırma işlemlerinde büyük avantaja sahiptir. Çünkü çok kolay ve zahmetsiz bir kısırlaştırma ameliyatı geçirirler. Ortalama olarak erkek kedi kısırlaştırma ameliyatı 1 saat sürer. Açık ameliyata alınan kedilerde testisleri dışarıdan alınarak küçük bir dikiş atılır. Böylece kısırlaştırma operasyonu tamamlanmış olur. Ancak kedinin ameliyat edilen bölgeyi yalamasını önlemek için bir iki gün Elizabethan şapkası takması önerilir. Erkek kedilerin kısırlaştırma sonrası düzenli ve sağlıklı beslenmeleri çok önemlidir. Kaybettikleri sıvıyı geri kazanmak için yeterli miktarda su ve yaş mama tüketilmelidir. Erkek kedi sahiplerinin unutmaması gereken bir diğer önemli nokta ise kısırlaştırma sonrası bu kedilerde idrar yolu rahatsızlıkları görülebileceğidir. Mesane taşı, idrar yollarında iltihaplanma ve kristalleşme gibi durumların önüne geçmek için kedilerin sağlıklı bir diyetle beslenmesine özen gösterilmelidir. Kısırlaştırma sonrasında kedilere kısırlaştırılmış kedi maması verilmelidir. Cranberry (kızılcık) içeren yiyeceklerin tüketilmesi ve ilaçların kullanılması idrar yolu rahatsızlıklarının önemli oranda önüne geçecektir. Kısırlaştırılmış erkek kediler için mama seçerken protein oranı yüksek, kalsiyum, yağ ve magnezyum seviyesi düşük olanlar tercih edilmelidir. Kısırlaştırma sonrasında erkek kedilerde kızgınlık belirtileri önemli oranda ortadan kalkacaktır.