Kedim Köpük Kusuyor
Kedilerde kusma birçok farklı sorunun belirtisi olabilir. Kedim Köpük Kusuyor çok normal bir durum değildir, birçok kedi sahibi bunu bilir. Ayrıca, bu kusmuğun yapısı ve şekli değiştiğinde, “kedim köpük kustu” gibi farklı endişelerin ortaya çıkması şaşırtıcı değildir.
Aslında kediler, yeşil ve parçalı kusmuk, kusmukta kan, kusmukta tüy yumağı, kusmukta yiyecek parçaları, yeşil renkli kusmuk, mukus kusmuk ve köpük kusmuk gibi birçok farklı şekilde kusabilirler. Kusmanın kapsamı ve süresi bir veterinere danışmayı gerektirebilir. Bir kedinin köpüklü kusması da bir veterinere danışmayı gerektiren bir semptom olarak düşünülebilir. Bu yazıda, kedilerde köpüklü kusma hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Kedinin Ağzından Beyaz Köpük Gelmesi Hazımsızlık Kaynaklı Olabilir
Kedilerde, insanlarda olduğu gibi, yiyecek tükettikten sonra mide, yiyeceği sindirmek için çeşitli mide suları ve mide asitleri üretir. Kediler herhangi bir nedenle öğün atlarsa ve zamanında beslenmezlerse, midelerindeki sular ve asitler birikerek mideyi tahriş edebilir ve kedilerin kusmasına neden olabilir. Hazımsızlık çeken bir kedinin ağzından beyaz köpük gelmesi veya kedinin sarı köpük kusması da mümkündür. Bir kedinin köpüklü kusmasının altında yatan neden hazımsızlıksa, veteriner hekimler mide asidinin birikimini kontrol altına almak için yiyecek miktarını azaltmayı ve öğün sıklığını artırmayı önerebilir.
Tüy Yumakları Kedim Köpük KusuyorSonucuna Yol Açabilir
Kediler, kürklerini ve kürklerindeki koku parçacıklarını temizleyen canlılardır. Dillerinin özel yapısı nedeniyle dillerine yapışan ölü tüyleri yutarlar. Bu tüyler genellikle doğal sindirim sistemi yoluyla atılır. Ancak bazı kedilerde mide ve bağırsaklarda tıkanıklıklara neden olabilir. Tüy yumağı sorunu olan kediler, midelerindeki tüy yumaklarını uzun ve ince bir tüpte kusarlar. Tüy yumağı olan kediler, tüy yumaklarını dışarı atmadan önce öncül olarak köpük de kusabilirler.
Gastrit Köpük Kusmaya Neden Olabilir
“Kedim Köpük Kusuyor” derseniz, arkadaşınızın gastriti olabilir, bu yaygın bir mide hastalığı olarak sınıflandırılır. Yedikleri veya yuttukları şeyler yüzünden mideleri tahriş olan kediler kan veya beyaz köpük kusabilirler. Tüm bu belirtilere ek olarak iştahta azalma, depresif bir tavır, uyuşukluk veya susuzluk varsa, bir veterinere danışmak faydalı olacaktır.
Pankreatit Kedinin Köpük Kusmasına Yol Açabilir
Tıpkı köpekler ve insanlar gibi kediler de pankreatit yaşayabilir. Akut veya kronik pankreatit, karaciğer hastalığı, diyabet ve diğer sindirim sistemi hastalıklarıyla aynı anda ortaya çıkabilir. Pankreatit ayrıca köpüklü kusma, iştahsızlık, dehidratasyon, kilo kaybı, düşük vücut sıcaklığı, ateş ve karın ağrısı gibi semptomlara da neden olabilir. Kedilerde kusmanın nedeni pankreatit ise, veterinerler kusmaya neden olan altta yatan faktörü tedavi etmeyi planlayacaktır.
Diyabet Köpük Kusulmasına Neden Olabilir
Kedim Köpük Kusuyor diyabetin en sık görülen belirtileri arasında artan su tüketimi ve idrara çıkma sıklığı, kilo kaybı ve dehidratasyon yer alır. Bu belirtiler kedilerde aniden ortaya çıkarsa, bir veterinere danışmak önemlidir. Bu şekilde diyabetin kontrol altına alınması için gerekli tedavi süreçleri planlanabilir. Diyabet, kedilerde köpük kusmanın nedenleri arasındadır.
Parazitler Kedim Köpük Kusuyor Neden Olabilir
Özellikle ishalli yavru kedilerde görülebilen kusma, kontrol altına alınmamış bir paraziter enfeksiyondan kaynaklanabilir. Kedinin köpüklü kusması parazit kaynaklı bir enfeksiyonla ilişkiliyse, veterinerler parazit türüne göre uygun tedavi seçeneklerini belirleyecek ve kedilerin sağlıklı olduğundan emin olacaktır.
Hipertiroidizm
Yaşlı kedilerde daha sık görülen hipertiroidizm, tiroid bezlerinin aşırı aktivitesi ile karakterizedir. Kedim Köpük Kusuyor neden olabilen bu sağlık sorunu, iştah artışına rağmen kilo kaybı, idrara çıkma sıklığının artması, aşırı ses çıkarma ve ishal gibi komplikasyonlara da neden olabilir. Bu semptomlar kedilerde ortaya çıkarsa, şikayetleri kontrol altına almak için veteriner kontrolleri önemlidir.T