Kedim Sürekli Miyavlıyor
Kediler insanlarla miyavlayarak iletişim kurarlar. Kedim Sürekli Miyavlıyor birçok nedeni vardır. Sizi selamlıyor, sizden bir şey istiyor veya yolunda gitmeyen bir durum hakkında sizi bilgilendiriyor olabilirler. Yetişkin kediler genellikle miyavlayarak birbirleriyle iletişim kurmazlar. İnsanlarla konuşmak için miyavlamayı kullanırlar. Yavru kediler aç veya üşüdüklerinde annelerine miyavlarlar. Ancak yavru kediler biraz daha büyüdüklerinde annelerine ve kardeşlerine miyavlamayı bırakırlar. Kedilerin insanlara miyavlamasının nedeni, bunu yaptıklarında istediklerini elde etmeleridir. Kediler miyavlamanın yanı sıra ulumaya benzer sesler de çıkarırlar. Ancak uluma, miyavlamadan daha melodik ve uyuşuktur. Kediler ulumayı diğer kedilerle iletişim kurmak için kullanırlar. Uluma, özellikle çiftleşme mevsiminde kedilerde yaygındır.
Bir kedinin sürekli miyavlaması bazen aşırı olarak kabul edilebilir. Ancak miyavlamanın aşırı olarak kabul edilmesi görecelidir. Bazı kediler çevrelerindeki insanlarla iletişim kurmayı sever ve sürekli miyavlar. Ancak kedilerin tercih ettiği iletişim miktarı bazı kedi sahipleri için normal olabilirken, diğerleri için aşırı olabilir. Benzer şekilde, Siyam kedisi gibi bazı kedi ırkları diğer ırklara göre daha fazla miyavlama veya uluma sesi çıkarır.
Kedim Sürekli Miyavlıyor?
“Kedim Sürekli Miyavlıyor bu ne anlama gelir?” sorusunun tek bir cevabı yoktur. Kediler, basit bir ilgi ihtiyacından ciddi bir hastalığa kadar çeşitli nedenlerle miyavlayabilirler.
Hastalık
Kedilerde birçok hastalık sürekli miyavlamaya neden olabilir. Ayrıca bazı hastalıklar kedinin daha sık aç, susuz veya acı içinde olmasına neden olur. Tüm bu durumlar aşırı miyavlamaya neden olur. Aşırı aktif tiroid ve böbrek hastalıkları da kedilerde aşırı miyavlamanın nedenleri arasındadır.
İlgi İsteği
Kedilerin yalnız kalmayı sevdiği yönünde insanlar arasında yanlış bir kanı vardır. Kediler yalnız vakit geçirmeyi severler ancak tam bir yalnızlık onlara göre değildir. Kediler, onlara yeterli ilgi göstermediğinizde sürekli miyavlayabilirler. Onlarla oynamak, okşanmak veya konuşmak ilgi ihtiyaçlarını giderecektir. Kedinizin ilgi istediğinde miyavlamasını engellemek için miyavladığında ona karşılık vermeyi bırakmanız gerekir. Sadece sessizleştiğinde oynamak ve okşamak, miyavlamaya başladığında uzaklaşmak aşırı miyavlamasını önleyebilir. Ancak Kedim Sürekli Miyavlıyor tamamen görmezden gelmemelisiniz. Her gün onunla kaliteli zaman geçirmek, oynamak, taramak ve onunla konuşmak ilgi ihtiyacını giderecektir. Ayrıca yorgun kediler daha sessizdir. Bu nedenle kedinizin sürekli miyavlamasından şikayetçiyseniz onunla oynayarak miyavlamasını önleyebilirsiniz.
Mama İsteği
Bazı kediler uyandıklarında birkaç parça mama yemek isterler. Ancak kediler beslenme zamanı yaklaştığında da aşırı miyavlarlar. Bunun bir sorun olmasını istemiyorsanız, kedinize her miyavladığında mama vermemelisiniz. Miyavlamadan önce durmasını beklemek, zamanla acıktığında daha az miyavlamasına neden olacaktır. Miyavladığında ona ödül vermemek de miyavlamasını durdurmaya yardımcı olacaktır. Bu soruna bir çözüm bulamıyorsanız, otomatik mama kapları bir alternatiftir. Zamanı geldiğinde açılan veya kabından mama kabına mama döken mama kapları, kedinizin miyavlamadan mamasını almasını sağlar.
Selamlama
Dışarıdan eve gelen insanlar olduğunda Kedim Sürekli Miyavlıyor onları karşılamak için miyavlar. Bu sürekli miyavlama gibi gelmese de bazı kediler bunu abartabilir. Bu alışkanlığı engellemek çok zordur. Ancak kedinin burada yapmak istediği şey eve gelen kişiye onları gördüğü için mutlu olduğunu göstermektir.
Yalnızlık
Kediler evde çok uzun süre yalnız kaldıklarında sürekli miyavlarlar. Bu, yalnız kalmaktan sıkıldıklarının bir göstergesidir. Kediniz evde çok uzun süre yalnız kaldığında, en sevdiği oyuncakları ortalıkta bırakmak onları daha rahat ettirecek ve sıkılmalarını önleyecektir. Bu şekilde, yalnızlıktan kaynaklanan aşırı miyavlamanın önüne geçebilirsiniz.
Stres
Kediler stresli hissettiklerinde daha fazla miyavlarlar. Eve gelen başka bir evcil hayvan, eve gelen bir bebek, taşınma, hastalık veya sevilen birini kaybetmek kedilerin daha fazla miyavlamasına neden olabilir. Kedinizin strese girmesine neden olan durumu bulmaya ve stresli durumu ortadan kaldırmaya çalışmak kedinizin daha rahat hissetmesine yardımcı olabilir. Bu mümkün olmadığında sakinleşmesine yardımcı olabilirsiniz.
Yaşlanma
İnsanlar gibi kediler de yaşlandıkça çeşitli zihinsel sorunlar yaşayabilirler. Kafa karışıklığı veya bilişsel işlev bozukluğu bunlardan bazılarıdır. Bu gibi durumlarda, özellikle akşamları sebepsiz yere ağlamaya başlarlar. Veterinerler bu semptomları hafifletmek için çeşitli ilaçlar önerebilirler.
Çiftleşme
Kısırlaştırılmamış kediler çiftleşme zamanı geldiğinde daha fazla gürültü yapmaya başlarlar. Uluma sesleri özellikle dişi kedilerde daha fazla duyulur. Erkek kediler bu seslere tepki olarak ulurlar. Kısırlaştırılmış kedilerde durum böyle değildir.
Kedilerde Çok Fazla Miyavlama Halinde Yapılmaması Gerekenler
“Kedim Sürekli Miyavlıyor bu ne anlama gelir?” sorusunun cevabı kişiden kişiye değişebilir. Bazı kedi sahipleri miyavlamayı daha fazla tolere edebilir ve bu kişiler için miyavlama sürekli olmayabilir. Ancak bir kedi normalden daha sık miyavlamaya başlarsa bu bazı sorunlara işaret ediyor olabilir.
Öncelikle sürekli miyavlayan bir kedide herhangi bir sağlık sorunu olmadığından emin olmak gerekir. Bazen kediler bir engel nedeniyle tuvalete giremedikleri, su kaplarının boş olduğu veya bir odaya kilitlendikleri için miyavlayabilirler. Sorun kolayca çözülebilecek bir şeyse miyavlamayı kolayca önleyebilirsiniz.
Kedim Sürekli Miyavlıyor için cezalandırmamalısınız. Bağırmak, su püskürtmek veya vurmak gibi hareketler kedilerin miyavlaması üzerinde hiçbir etkiye sahip değildir. Ancak bu hareketler kedinin rahatsız hissetmesine ve sizden hoşlanmamasına neden olabilir. Bu hareketler kedilerde strese de neden olur.
Kediniz miyavlayarak istediği her şeyi elde etmeye alışmışsa sürekli miyavlayacaktır. Üstelik bu miyavlamalar her seferinde daha sık ve daha yüksek sesle olur. Kısacası durum daha da kötüleşir. Bu nedenle kedinizi miyavladığı için ödüllendirmemelisiniz. Kediler bilerek davranışlarının sonucunda olumsuz tepkiler alırlar ve istediklerini elde ettiklerini düşünürler. Kedinizin miyavlayarak istediğini elde etmesini engellemek için miyavlamasını görmezden gelmeniz gerekir.