İçeriğe geç

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi Olmasının Sebepleri Nelerdir?

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi

Evini bir kediyle paylaşan birçok kişi Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi alışkındır. Kusma, önemsiz ve önemsiz bir nedenden kaynaklanabileceği gibi, çok ciddi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu nedenle, kediniz kustuğunda, birkaç gün boyunca onu yakından takip etmeniz gerekebilir.

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi

Kediler uyanık oldukları saatlerin çoğunu tüylerini tarayarak ve temizleyerek geçirirler. Bu süre zarfında, yuttukları tüyler birikir ve vücutlarından atılmaya hazır hale gelir. Kediler bu tüy yumaklarını kusarak çıkarırlar. Bu nedenle, ara sıra kusmanın bir zararı yoktur. Ancak, kedinizin kusma sıklığı artarsa ​​veya gün içinde birkaç kez kusuyorsa, muayene için bir veterinere görünmeniz önerilir.

Kusma ve Regürjitasyon

Kediler birçok farklı nedenden dolayı kusabilirler ve kusmuğun görünümü içeriğine ve kusma nedenine bağlı olarak değişebilir. Kedi sahipleri kıl kusmaya alışkındır. Kıl sindirilemediği için ağız yoluyla atılır. Daha ciddi kusmalarda kan, safra, mukus veya kısmen sindirilmiş yiyecek görülebilir. Veterinerinize kusmanın sıklığı, zamanlaması ve görünümü hakkında ayrıntılı bilgi vermeniz gerekebilir.

Kusma, mide ve üst bağırsak içeriğinin ağız yoluyla güçlü bir şekilde dışarı atılmasıdır. Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi genellikle birkaç dakika süren aktif bir süreçtir ve bu süreçte kedi hasta görünebilir, salyaları akabilir ve öğürebilir. Kusmak üzere olan bazı kedilerin karnı şişebilir.

Regürjitasyon, sindirilmemiş veya kısmen sindirilmiş yiyeceklerin mideden veya yemek borusundan ağza geri gelmesidir. Hızlı ve genellikle sebepsiz bir eylemdir. Kedi genellikle iyi görünür ancak öğürmeden veya hareket etmeden tükürür. Regürjitasyon, kusmadan farklıdır. Bu nedenle veteriner hekiminize bilgi verirken kedinizin bu süreçte hangisini yaşadığını bilmeniz önemlidir.

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi Ne Anlama Gelir?

Evcil hayvan sahipleri genellikle kedilerinin kusmasının nedenini kusmuğun rengine veya kıvamına bakarak teşhis etmeye çalışırlar. Ancak bu kolay bir yöntem değildir ve çok doğru sonuçlar vermeyebilir. Çünkü bir kedinin kusmuğunun rengi, kedinin ne yediğine bağlı olarak değişir. Örneğin, kedinin mamasında veya ödül mamasında kullanılan boyalar ve diğer maddeler kusmuğun renginin değişmesine neden olur. Bu durumu göz ardı etmeden, farklı renkli kusmukların genel anlamda farklı anlamlarını şu şekilde sıralayabiliriz.

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi

  • Yeşil, turuncu veya kahverengi: Midede yarı sindirilmiş yiyecek veya safra varsa bu renklerde kusmuk görülebilir.
  • Kırmızı veya pembe: Mide içeriğinde kan olabileceğini gösterir. Ayrıca kedinin yuttuğu yabancı bir cisim veya mamadaki bir madde de kusmuğun pembe veya kırmızı olmasına neden olabilir.
  • Açık renkli veya beyaz: Kusma, yemek borusundan geri gelen tükürük nedeniyle veya kedi aç karnına kusuyorsa açık renkli veya beyazdır.
  • Yeşil: Mide içeriğinde safra bulunması, kedinin yeşil renkli yabancı bir cisim yutması veya yeşil boya içeren yiyecekler tüketmesi kusmuğun yeşil olmasına neden olabilir.
  • Siyah veya kahverengi: Kahve telvesi gibi görünen siyah ve kahverengi kedi kusmuğu sindirim sisteminde kanama belirtisi olabilir. Bu nedenle, kediniz siyah veya kahverengi kusarsa veterinerinize başvurmanız önerilir.

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi Nedenleri

İnsanlar gibi kediler de birçok nedenden dolayı kusabilir. Kusmaya neden olan bazı durumlar ciddi değildir ve bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Öte yandan bazı ciddi sağlık sorunlarının da kusmaya neden olabileceği göz ardı edilmemelidir.

Tüy

Kediler kendilerini yaladıklarında, tüylerindeki papillalar cansız ve zayıflamış tüyleri toplar. Kedi daha sonra bu tüyleri yutar. Midede çok miktarda tüy birikirse, kedi bu tüyleri kusar. Tüy kusmak kediler için endişelenecek bir durum değildir. Ancak, kediniz sık sık tüy yumağı kusuyorsa, bunu veterinerinizle görüşebilirsiniz. Bazı durumlarda, tüy yumağı mide ve bağırsak sorunlarının erken bir işareti olabilir. Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi tüy yumağı oluşumunu azaltmak ve tüylerden doğal olarak kurtulmalarına yardımcı olmak için takviyeler tercih edilebilir. Kediler için özel olarak formüle edilmiş tüy yumağı önleyici takviyeleri ve mamaları buraya tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Mide ve Bağırsak İltihabı

Gastroenterit, diyet değişikliğinin, toksinlerin veya tedavide kullanılan bir ilacın yan etkisi olarak ortaya çıkabilen bir mide rahatsızlığıdır. Gastroenteritin nedenleri hafiftir ve kendiliğinden düzelir. Ancak, iltihaplanma ilerleyip daha ciddi sorunlara yol açabileceğinden bir veterinerin sizi muayene etmesi yine de faydalıdır.

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi

Yabancı Cisim

Kediniz oyuncak, ip parçaları ve saç tokası Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi gibi yabancı cisimleri yutarsa, bu mide ve bağırsak sisteminde hasara yol açabilir, bu da tıkanıklıklara ve kedinin kusmasına neden olabilir. Yabancı cisimlerin yutulması sonucu oluşan kusma çok ciddi bir sorundur ve acil veteriner müdahalesi gerektirir.

Gıda Alerjisi

Kedilerde yiyecek alerjileri çok yaygın değildir. Ancak, bir kedi alerjiye neden olan yiyecekler yediğinde, sindirim sistemindeki iltihaplanma nedeniyle kusabilir. Bazı kedilerde ayrıca kusmayla birlikte kronik ishal de görülebilir.

Kronik Hastalıklar

Böbrek hastalığı, pankreatit ve hipertiroidizm gibi kronik hastalıkların hepsi çeşitli nedenlerle mide bulantısı ve kronik kusmaya neden olabilir. Böyle bir durumdan şüphelenildiğinde, altta yatan sağlık sorunu öncelikle bir veteriner tarafından teşhis edilmelidir. Kronik hastalıklar ve bu hastalıklarla ilişkili kusma vakalarında genellikle ömür boyu ilaç tedavisi uygulanır.

Parazit

Parazitlerin neden olduğu kusma yavru Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi daha yaygın olsa da, parazitler her yaştan kedide kusmaya neden olabilir. Bazı durumlarda, kusmukta canlı parazitler görülebilir. Parazitler kolayca tedavi edilebilir ve tedaviden sonra kusma ortadan kalkar.

Kedi Kusmuğu Rengi Kahverengi

Kanser

Kedilerin sindirim sistemlerinde kanser olması nadirdir. Ancak bu kanser türleri sindirimi etkileyebilir ve kusmaya neden olabilir. Ayrıca kedinin vücudunun diğer bölgelerindeki kanserlerin de mide bulantısı, rahatsızlık ve kusmaya neden olabileceği unutulmamalıdır.