Kedilerde Konjonktivit
Kedilerde en sık görülen göz hastalıkları listesinin başında yer alan Kedilerde Konjonktivit, göz kapaklarının iç yüzeyini ve göz küresinin dış yüzeyini kaplayan “konjonktiva” adı verilen ince mukoza zarının iltihaplanmasıdır. İnsanlarda da görülen ve kırmızı göz hastalığı olarak bilinen bu durum, kedilerin bir veya iki gözünde birden ortaya çıkabilir. Konjonktivit, enfeksiyöz ve enfeksiyöz olmayan konjonktivit olmak üzere iki temel türe ayrılır. Kedilerin yaşamlarının her aşamasında sıklıkla görüldüğü için bu yazımızda kedilerde belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi vereceğiz.
Kedilerde Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?
Göz çevresinde artan kızarıklık ve şişlik, gözleri kapalı tutma eğilimi, göz kapaklarını sık sık kapatıp açma, gözleri ovuşturma; gözleri nesnelere sürtme, gözlerde aşırı sulanma, beyaz veya sarı göz akıntısı gibi belirtiler kedilerde konjonktivitin varlığına işaret edebilir. Tüm bu belirtilerden, konjonktivitin varlığını en açık şekilde düşündüren, göz çevresindeki dokularda kırmızı veya pembe rengin artmasıdır.
Kedilerde konjonktivit olduğunda, bu dokular iltihaplanır ve iltihaplanma nedeniyle şişmeye başlar. Kedilerde ağrı ve rahatsızlığa neden olan bu durum, gözlerini kapalı tutmalarına da neden olur. Kedilerde belirtilerinden biri de gözlerinin ışığa karşı daha hassas hale gelmesi ve şaşılık yapmasıdır. Çok şiddetli vakalarda veya tedavisi ihmal edildiğinde göz kısmen veya tamamen kapanabilir. Kedilerde konjonktivit belirtileri görüldüğünde, gecikmeden bir veteriner hekime başvurulmalıdır.
Kedilerde Konjonktivit Neden Olur?
Daha önce de belirtildiği gibi, iki farklı şekilde ortaya çıkabilir: enfeksiyöz konjonktivit ve enfeksiyöz olmayan konjonktivit. Hastalığın nedenleri türe bağlı olarak değişebilir.
Virüsler: Kedilerde konjonktivit virüslerden kaynaklanabilir. Feline Viral Rhinotracheitis (FVR) virüsü en yaygın konjonktivit türüdür. Bu virüs kedilerde hapşırma gibi çeşitli solunum semptomlarına neden olabilir ve hastalığı enfekte bir kediden başkalarına bulaştırabilir. Virüsler enfeksiyöz konjonktivite neden olur.
Bakteriler: Kedilerde enfeksiyöz konjonktivitin nedenlerinden biri bakterilerdir. Stafilokok, Streptokok ve Klamidofila bakterileri kedilerde göz enfeksiyonlarına ve konjonktivite neden olabilir. Bakterilerin neden olduğu konjonktivit ayrıca kediden kediye de bulaşabilir.
Tahriş ediciler: Kedilerde her zaman bakteri veya virüslerden kaynaklanmaz. Bu göz hastalığı, toz, duman, küf, kirli hava ve oda spreyleri gibi çeşitli maddelere maruz kalmaları durumunda da ortaya çıkabilir. Kedilerin gözlerine kaçan kedi şampuanları bile bir risk faktörü olabilir. Çevresel nedenlerle oluşan konjonktivit bulaşıcı değildir.
Tüm bu faktörlerin dışında, bazı kedi ırklarının konjonktivit geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu bilinmektedir. Himalaya, İran ve diğer uzun tüylü ırkların göz kapakları doğumda içe dönük olabilir. “Entropion” adı verilen bu durum, kirpiklerin göz küresine sürtünmesine, korneanın tahriş olmasına, yabancı cisimlerin göz kapaklarının iç kısmına yerleşmesine ve kimyasallara maruz kalmaya bağlı ikincil enfeksiyonlara neden olabilir. Ayrıca, alerjilerin de konjonktivite neden olabileceği ve hatta göz tümörlerinin konjonktivit ile birlikte semptomlar gösterebileceği bilinmektedir.
Kedilerde Konjonktivit Teşhisi
Kedilerde konjonktivit belirtileri görüldüğünde veteriner hekimlere başvurulmalıdır. Veteriner hekimler tam bir fiziksel muayene yapacaktır. Göz, oftalmoskop kullanılarak daha detaylı incelenebilir ve konjonktivit ile ilişkili başka bir göz problemi olup olmadığını belirlemek için daha fazla test gerekebilir.
Kedilerde Konjonktivit Tedavisi
Tedavisi veteriner hekimlerin talimatlarına göre yapılmalıdır. Bazı durumlarda konjonktivit herhangi bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşebilir. Kendiliğinden geçmezse ve kedilerin konforunda önemli bir azalma varsa tedavi kaçınılmaz hale gelebilir. Kedilerde tedavisi kapsamında çoğu durumda damla kullanmanın yeterli olabileceği söylenebilir. Ancak konjonktivitin nedenlerine bağlı olarak tedavi seçeneklerini değiştirmek ve çeşitlendirmek mümkündür. Bağışıklık sistemini güçlendiren takviyelerin kullanılması, ilaç kullanımı, antibiyotik kullanımı gibi ek tedaviler hastalığın nedenine göre uygulanır. Kedilerde göz bakım ürünlerinin kullanılması gerekiyorsa veteriner hekimler önerilerini sunacaktır.
Kedilerde Konjonktivit İnsanlara Bulaşır mı?
Kedilerde bulaşıcı konjonktivit, bulaşıcı olmayan konjonktivit gibi, insanlara bulaşıcı değildir. Ancak dikkatli olun! İnsanlar bulaşıcı konjonktivitli kedilere dokunur ve ardından sağlıklı bir kediyle temas ederse, bu göz hastalığını onlara bulaştırabilirler. Bu nedenle, birden fazla kedinin yaşadığı evlerde, kedilerden birinde konjonktivit varsa, temasları önlenmeli ve enfekte kediyle temastan sonra diğer kedilere dokunmadan önce hijyen sağlanmalıdır.